Nejnovější Tolkienovské ilustrace

 Konečně se můžu dostat i k novější tvorbě na téma profesorovy Ardy. :) Bohužel v posledních několika málo letech se toho zase tolik neurodilo, protože kvůli dokončování diplomky a chození do práce mi zbýval čas akorát tak na ty nejaktuálnější projekty a ilustrace, které bylo třeba dodělat. Malování jsem si ordinovala spíš za odměnu, než kdykoliv, když byla trocha času. A přece - když už jsem si sedla k papíru, bavilo mě malování ohromně. Jen tu bude přeci jen viditelný posun od minulé série - teď už nebylo tolik času na veliké, detailní ilustrace obsahující propracovanější lidské postavy. Spíš jsem si pro radost namalovala několik krajinek s abstraktnějším vyzněním. Avšak nechci zase moc zobecňovat - pro každý obrázek byla trochu jiná motivace. A hlavně - diplomku mám obhájenou a najednou ten čas opravdu občas je! :) Ani bych nebyla věřila, že se to ještě někdy zlepší! ...V článku hned nahoře najdete i dva velmi nedávno vzniklé obrázky

Rhûn, A4
Nejnovější ilustrace zobrazující krajinu kdesi u jezera Rhûn na východě středozemské mapy. Hrozně ráda maluju Tolkienova místa, která ještě nikdo předtím nezpodobnil, zejména proto, že jich je ještě tolik! Tolik hrozně moc. Pokaždé, když zkoumám mapy Středozemě, najdu takových míst spoustu, a to jde občas i o docela velké geografické útvary :) Touto konkrétní ilustrací jsem si udělala radost. Předloha k ní mi ležela v počítači už dlouhé roky. Chápu, že obrázek není ničím výjimečný, ale mě moc bavil. Co když právě tudy procházeli Modří čarodějové? 


Tol Sirion, B5
Druhý nejnovější obrázek je vlastně docela malý. Jde o variaci na ilustraci, kterou namaloval sám Tolkien a můžete ji vidět zde. Jako námět se mi jeho zpodobnění moc líbilo a chtěla jsem si ho zkusit přepracovat už dlouho. Srovnala jsem si jeho vyobrazení s mapami a myslím, tok řeky Sirionu nedává bohužel v profesorově pojetí smysl, leda že by to byla velká zkratka. Musela jsem si s tím tedy trošku pohrát, aby vše sedělo podle map Beleriandu. Nakonec je z toho takový odlehčený, snad až pohádkový obrázek :) Taky mě moc bavil.

Hradby Slunce, dlouhý formát
Další z dosud nezpodobněných, nebo málo zobrazovaných míst. Tohle už není Středozemě, ale okraj celého jednoho východního kontinentu, který leží v protilehlé poloze k Amanu a Valinoru. Pohoří se jmenuje Hradby Slunce a ráno nad nimi Slunce vychází. Kontinent je celý více méně sežehlý...Pro zpodobnění hor jsem použila dosti kontrastní barvy, tak jen doufám, že to příliš neubere na dojmu. Musím si na to dávat pozor. 

"Valar dali tyto lodice Vardě", A3
Příspěvek do soutěže "O gondorský semenáček", toho roku jsme skončili na 2. místě :) Pamatuju si že šlo o svižnou malbu, která vsází na světlo a kontrast. Je inspirovaná kratičkou částí jedné věty ze Silmarillionu, z kapitoly o stvoření Slunce a Měsíce. 

"Příběh Adanel", A3
Když jsme loňského roku s Aredhel, Irith a Epim brázdili Slavkovský les, došla řeč na zajímavý Tolkienův příběh, "příběh Adanel". Je to něco jako lidská mytologie, ústně předávané příběhy Edain, kterými se lidi sami moc nechlubí, protože jsou to příběhy temné a znepokojivé. Dle jedné části příběhu postavili lidé hned z počátku chrám Morgothovi, který je svedl z cesty. Na obrázku vidíte onen chrám. Můj tatínek říkal, že když viděl obrázek prvně z dálky, myslel si, že je na něm zlatý slon. :) No jo, taky to tam vidím. Každopádně neměla by z toho jít úplně dobrá atmosféra. 

Prameny Rivilu, B4
Jedna z ilustrací do Tolkienovského kalendáře, který jsme s Aegeri dávaly dohromady pro rok 2019 (a nutno říct, že to do konce dotáhla hlavně Aegeri!). Nevím, čím jsem si to zasloužila, ale mám tam celé tři obrázky :) 

Ossiriand, A3
Tahle ilustrace, to bylo jedno velké potěšení, jak se postupně rodila, zelenala a nedělala žádné problémy :) Zachycuje východní Beleriand, respektive pozdější zcela západní Středozem, dříve zemi nazývanou Ossiriand. Její podstatná část měla být myslím podstatně lesnatější, a tak tahle ilustrace bude patřit k nějaké okrajové oblasti. 


Mormegil, Mormegil
dárek pro mou Aredhel, ilustrace inspirovaná geniálním představením Falešného společenstva. Na představení se můžete podívat zde, vyobrazená scéna je asi v čase 2:24. Tehdy to na mě zanechalo veliký dojem :) 

Skopový, B4
Další z ilustrací do kalendáře. Tentokrát úžasná scéna z Hobita (knižního) se zlobry. 

Fangorn, B4
zimní/časně jarní podoba Fangornu, třetí z ilustrací do kalendáře. Tohle je dokonce teoreticky konkrétní scéna z knihy, kdy Stromovous vezme hobity na skalku při východu Slunce. :)

Gondolin, A3
Tuhle ilustraci jsem načrtávala ještě kdysi dávno na Krkonoších, kde jsme tehdy byli v listopadu s Mittalmarem a brodili se sněhem :) Dokončená byla až o něco později a dneska trošku lituju těch stromů, ty tam být nemusely. 

Ered Mithrin, Šedé hory, A3
Hory severně od Temného hvozdu. Z mapy působí zajímavě a tajemně a bylo mi velkou radostí je malovat, i když je to celé o něco více abstraktní, než by se možná slušelo :)

Eru Ilúvatar, A3
Pro změnu zase příspěvek do soutěže "O Gondorský semenáček". Ačkoliv jsme se tehdy neumístili, mám tuhle ilustraci ráda. :) Vizi nejvyšší bytosti, která dala vznik celé Ardě i bytostem jiným, tuhle vizi jsem nosila v hlavě už dlouho. Konečně se mi ji tehdy povedlo dostat na papír v obstojné podobě. Žádné konkrétní rysy postavy, "ani plešatý ani vlasatý", ani kýč ani duha, ani hvězdy ani vakuum. Možná je to trochu nudná ilustrace oproti jiným, ale já ji mám prostě ráda. 

"Mezi ilmenem a vistou", A4
Poslední z várky novějších ilustrací. Je asi tak prostředně stará. Vznikla v podstatě náhodou - při snaze vyrobit jednou nějaký abstraktnější obrázek. Nakonec se z něj přeci jen stala Tolkienovská ilustrace :) Zachycuje rozhraní pásma hvězd a pásma povětří, nebo jak bych to česky nazvala. Profesorova kosmologie a atmosferologie je vůbec docela zajímavá. Pokud budete hezky hledat, jistě v obrázku najdete i tvář Vardy.


Komentáře

  1. Prohlížím tuto sérii obrazů a musím smeknout - od svých minulých obrazů, které i předtím byly velmi zdařilé, jsi hodně pokročila. Zvýraznění stínů, detailnější zpodobnění, nebo naopak krásná abstrakce (ten poslední je nádherný, a taky se mi líbila ta sluneční linie na hraně pohoří, být to v maxivelikosti, byl by to úžasný obraz. )
    Myslím, že jsi se zlepšila i v malování postav. Jsi opravdu nadaná, je moc dobře, že pokračuješ a že své úžasné věci dáváš k vidění.
    Asi bys zasloužila zase nějakou výstavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Eumenidas! :) A jsem ráda, že se ti zdá, že se dostavily pokroky. To je pro mě osobně hodně důležité.
      Výstava dost možná bude, už v listopadu

      Vymazat

Okomentovat